+3, -0

Arvostelu: Moonlight

Moonlight on peli, jonka kehitystä olen seurannut syrjäsilmällä reilun vuoden, siittä lähtien kun sen ensimmäisen kerran näin Twitter-feedissäni. Mielenkiintoni peliä kohtaan herätti yksinkertainen, mutta kaunis graafinen tyyli. Pelin on tehnyt yksin musiikkia lukuunottamatta MonkeyMaw-nimimerkillä netissä liikkuva henkilö. Ja mikä parasta, peli on ohjelmoitu Game Makerilla.

 

Peli kertoo Kinubo-nimisestä apinasta, joka löytää itsensä tuntemattomasta kylästä, tavoitteenaan matkustaa kuuhun. Keinoa hän ei tiedä, mutta hän kyseleekin pelin edetessä kyläläisiltä neuvoa. Valitettavasti kyläläiset eivät osoittaudu kovin ystävällisiksi tai avuliaiksi. Tämän takia Kinubon on suoritettava heille palveluksia. Palveluksen tehtyään Kinubo saa yleensä palkaksi heidän hattunsa. Tämä on tärkeää, koska kyläläiset suostuvat puhumaan Kinubolle vain jos hänellä on jonkun heidän ystävänsä hattu. Pelin rakenne koostuukin pääasiassa kyläläisille puhumisesta, heille palveluksien tekemisestä ja hattujen saamisesta.

 

Peli-idealtaan Moonlight ei tarjoa mitään kovin uniikkia. Se sisältää rentouttavaa tasohyppelyä, jossa vaikeusaste ei koskaan nouse kovin korkealle. Muutama puzzlekin peliin on saatu lisättyä.


TreePelin vahvin puoli onkin tunnelma. Pelin musiikki on kaunista ja luo hyvin tunnelmaa. Grafiikatkin ovat uskomattoman kauniit. En tiedä edustanko yleistä mielipidettä, kun sanon, että Moonlight sisältää ehkä hienointa pikseligrafiikkaa, mitä olen nähnyt. Se on kuitenkin varmaa, että Moonlightin yksinkertaisen ja puhtaan graafisen tyylin ei pitäisi jättää ketään kylmäksi. Peli käyttää hienosti hyväksi  parallox-scrollingia, animaatiot ovat selkeitä ja lentävät heinäsirkat, sekä kauniisti animoitu tuli tuovat pelin todella henkiin. Vaikka suurin osa pelistä onkin edestakaisinjuoksentelua, se ei häiritse, koska Moonlight on juuri sellainen peli, jossa haluaa tutkia maailman jokaisen kolkan, puunoksan ja kiven, katsella maisemia ja haistella kukkia.


Moonlight Juoni Moonlightissa on kiinnostava, varsinkin pelin loppu on aika syvällinen. Valitettavasti olen äskettäin pelannut toisen pelin melkein samanlaisella twistillä, joten loppu tuntui minusta vähän kliseiseltä. Uskon että muut saavat siittä kuitenkin enemmän irti. Pelin hahmot ovat pieniä sympaattisia apinoita. Ne eroavat toisistaan pääasiassa väriltään ja jokaisella on eri hattu. Koska hattujen omistaja vaihtuu aika tiuhaan, on aika vaikea pysyä kärryillä, kuka on kuka, mutta se on enemmänkin hauskaa kuin pelikokemusta häiritsevää. Jokaisella apinalla on useita riviä dialogia. Toisinkuin surullisen monessa pelissä, Moonlightissa jokaisella hahmolla on useampi rivi dialogia. Heille saakin jutella jonkun aikaa, ennen kuin alkaa kuulemaan samoja lauseita uudelleen. Dialogista löytyy hiukan kaksimielistä huumoriakin, lapsellisen pelimaailman ja grafiikan seassa tämä tuli hauskana odottamattomana yllätyksenä. Dialogi on muutenkin hyvin viihdyttävää ja hauskaa luettavaa.

 

Kokonaisuutena Moonlight oli minulle positiivinen yllätys, suhtaudun aina sekä innolla, että hiukan skeptisesti yhden miehen peliprojekteihin. Tällä kertaa peli osoittautui kuitenkin todella viimeistellyksi ja kiinnostavaksi pelikokemukseksi. Ainoana miinuksena täytyy sanoa, että peli on aivan liian lyhyt, mutta pelaan muutenkin aina mieluummin lyhyitä, kuin laadun kustannuksella venytettyjä pelejä. Tällä kertaa jäin kuitenkin kaipaamaan lisää. Aivan pelin lopussa minulle jäi myös hiukan epäselväksi, olinko läpäissyt pelin vai en. Tämän jälkeen rupesin huvikseni speedrunnaamaan tuotosta ja totesin, että jos muutamassa kohtaa dialogin kiirehtii läpi naputtamalla nopeasti, peli jumittaa ja jää jatkamiskelvottomaksi.

Tämä ei kuitenkaa tavallisella pelikerralla todennäköisesti koidu ongelmaksi. Viimeiseksi kerron iloksenne, että Moonlight on ladattavissa täysin ilmaiseksi GameJoltista. Pelillä on menossa myös Greenlight-kampanja, joten menkää ehdottomasti antamaan äänenne.

GameJolt: http://gamejolt.com/games/moonlight/33322#close

Greenlight: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=575188863Kommentit (0)
  • Ei kommentteja.